I den offentlige sektor er det hovedreglen (gælder for mindst 80 pct.), at de ansatte får betalt frokost, så den ugentlige arbejdstid er 37 timer inklusiv frokostpause. Dermed er den ugentlige arbejdstid 2,5 timer (eller 6,7%) kortere for flertallet af offentligt ansatte, end det er normen i den private sektor. Blev dette “bruge andres penge på dig selv” gode afskaffet, havde samfundet f.eks råd til 48.000 ekstra “varme hænder” i den offentlige sektor, eller man kunne spare beløbet og sætte skatten ned. Hvorfor findes dette gode? Et muligt svar er: fordi politikere skal vælges, og der er over 800.000 vælgere i den offentlige sektor.
Sagen har været rejst mange gange og fra flere sider, men hver gang lyder et ramaskrig fra div. fagforeninger, hvilket er forståeligt da det er deres job at varetage medlemmernes særinteresser. Mindre forståeligt* er, at DR altid bringer nyhedsindslag på nyhedsindslag hvor vrede sygeplejersker fortæller at de står til rådighed i frokostpausen, og så godt som aldrig holder en uforstyret frokost. Og så er sagen lagt død igen og næsten 10 milliarder om året af dine penge spildes fortsat…
Bortset fra sundhedssektoren, der tvunget af krav fra finansministeriet, har præsteret 2% vækst i produktiviteten i mange år, kæmper den offentlige sektor med sin produktivitet. En afskaffelse af den betalte frokost kunne med et snuptag hjælpe lidt på den manglende produktivitet.
Læs hele analysen her
Du Betaler: 9,2 milliarder kr.
*: Var man polemisk kunne man indvende at DR også er en offentlig institution, hvilket forklarer deres holdning i denne (og næsten alle andre) sag(-er), men det kunne aldrig falde “dubetaler.dk” ind. Gad forresten vide om der hos DR skulle være eksempler på spild af penge? Det er jo “andres penge på sig selv” der anvendes her. Joeh, der var vidst i hvert fald noget med et koncerthus der blev 1 millard dyrere end beregnet. Lad os se på den sag i et senere indlæg. (Det må forøvrigt være svært for private mediehuse at konkurere, når statsbetalte medier forærer de samme nyheder væk “gratis”, men det er en helt anden historie)