Benzin: 60% til staten!

Q8’s lavprisselskab “F24” giver som kundeservice på deres bon, en oversigt over hvor pengene går hen, når du køber benzin. Ud af en bon på 460 kr. viser de 261 kr. (ca. 60%) sig at være afgifter til Staten og 198 kr (ca. 40%) går til benzin selskabet (der trods alt er dem der suger olien op af undergrunden, sender den med tankskib verden rundt, raffinerer den til benzin, transporterer benzinen til tank stationen, betaler for opførelse og drift af det anlæg man tanker på m.m.m. Den bil der bruger benzinen undgår heller ikke afgifter til staten, hverken når den købes, forsikres, skal synes, skal have nummerplader, skal parkere i byen, betale for at bruge vejene via vægtafgift etc etc – men det er en helt anden historie.).

Er 60% i samlet afgift meget eller lidt ?  Man hører jo ofte neo-kommunisterne fra Enhedslisten påtale at “nu skal benzinen beskattes”, som om det ikke i rigt mål allerede var tilfældet. Biler forurener, bidrager til Co2 koncentration og kan give køer – men de bringer også mennesker smidigt på arbejde og sikrer at samfundet fungerer. Et er sikkert. Den tårnhøje afgift hjælper ikke på Danmarks konkurrenceevne, hverken direkte via de høje priser virksomhederne skal betale, eller indirekte via det pres for højere løn, som danske lønmodtagere må forlange af deres arbejdsgivere for at kunne leve.

Denne historie adskiller sig fra de normale på dubetaler.dk, da der her ikke er tale om at det offentlige direkte spilder dine penge via sløseri eller fråds.  Men spildtes der færre penge i det offentlige, kunne vi nøjes med bl.a lavere benzinafgifter og derfor (også) få billigere benzin.

En pointe er, at det generelt ville være sundt hvis danskere på alle varer så hvor stor en del af prisen, der egentlig går til staten. Når danskere er i USA er vi alle lidt halvknotne over de 7-9% “Sales Tax” der kommer på regningen. I Danmark ser vi ikke at der altid er 25% “Sales Tax” (= moms, for øvrigt verdens højeste…) på regningen. Det er faktisk forbudt ved lov at vise priser uden moms, hvilket en gros kæden “Metro” i mange år kæmpede med. Men moms er kun en del af det der går til staten. Fedtafgift, sukkerafgift, alkohol afgift er blot de 3 mest kendte af de over 2500 afgifter staten har opfundet.  Når dertil lægges en af verdens højeste indkomstbeskatninger, kan det ikke undre at danskernes privatforbrug i Europa i dag kun er højere end hos Grækerne og Portugiserne.  Vi lader med andre ord i stadig stigende grad, staten bestemme hvordan vore penge skal anvendes.

Men kildeskat, skjult moms og tårnhøje skjulte afgifter er designet til at vi ikke direkte skal fornemme hvor meget der “forsvinder” til staten. Hvis vi fik vores fulde løn udbetalt i kontanter og hver måned skulle ned og hive 1000’lapperne op af pungen, ville der med Stats…garanti blive et skatteoprør som i Glistrups hey-days i 70’erne.

Nu er vi alle som frøen i det varme vand – vi bliver siddende indtil vi er kogt (bortset fra den voksende skarre af højtuddannede og højtlønnede, der forlader Danmark. Den “tunge ende”, dem der netto nyder godt af verdens mest generøse velfærdsydelser, skal ingen steder…, dem skal vi over skat og afgifter forsørge for evigt, men det er en helt 3. historie)

Et er sikkert: Du betaler 60% til staten, hver gang du køber benzin.

 

One thought on “Benzin: 60% til staten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *